Vragen en Antwoorden

FAQ of Veel gestelde vragen over Shiatsu en Massage - in alfabetische volgorde

Wat is dieptemassage?:

Dieptemassage is een massagetherapie die zich toespitst op de diepere lagen van spieren en bindweefsel. Deze techniek is erg efficiënt voor chronisch gespannen en samengetrokken zones, zoals een stijve nek, spanningenin de onderrug en pijnlijke schouders Sommige massagebewegingen worden ook bij een klassieke massage gebruikt, maar ze gebeuren trager en de druk gaat dieper en is toegespitst op gespannen en pijnlijke zones.

Hoe diep werkt dieptemassage?:

Bij chronisch gespannen spieren of bij een blessure zijn er gewoonlijk verklevingen (stroken pijnlijk, star weefsel) in spieren, pezen en ligamenten. Verklevingen kunnen de bloedsomloop blokkeren en pijn, bewegingsbeperkingen en ontstekingen veroorzaken. Dieptemassage werkt door deze verklevingen met fysieke kracht te verbreken om de pijn te verdrijven en een normale beweging te herstellen. Daarvoor gebruikt de massagetherapeut vaak rechtstreekse, diepe druk of wrijving dwars over het spierweefsel.

Doet dieptemassage pijn?:

Op bepaalde momenten tijdens de massage voelen de meeste mensen wat ongemak of lichte pijn. Het is belangrijk uw massagetherapeut te zeggen wanneer het pijn doet en wanneer de irritaties of pijn die u ervaart oncomfortabel gaan aanvoelen. Gewoonlijk is men na een dieptemassage wat stijf of voelt men wat pijn, maar dat moet na een dag of zo verdwijnen. De massagetherapeut kan eventueel aanbevelen om na de massage ijs op de zone te leggen.

Wat is een lichaamscoach?:

Een lichaamscoach helpt cliënten om de kloof te dichten tussen waar ze zijn en waar ze willen zijn. Het gaat erom met iemand te werken die meer met zijn lichaam of in zijn leven wil bereiken. Zeker zijn van uzelf en een gevoel van welzijn. Als lichaamscoach help ik u om de natuurlijke stroming van uw lichaam terug vinden door het fysieke en emotionele onevenwicht in het lichaam op te sporen en de natuurlijke geneeskracht en het intuïtieve evenwicht van het lichaam te herstellen.

Wat is een ontspanningsmassage?:

(Lees ook “ Wat is een Zweedse Massage? ” klassieke massage is een variant op Zweedse massage en bestaat uit een handvol massagebewegingen waaronder effleurage, petrissage, frictie, tapotage en vibratie.) Een gewone ontspanningsmassage of

Effleurage betekent zacht en licht strijken over grote delen van het lichaam.

Bij petrissage worden de huid en de spieren gekneed op een manier die vergelijkbaar is met deeg kneden.

Frictie is een methode die bestaat uit langzame glijdende bewegingen waarbij meer druk wordt gebruikt. Dit kan met de vuist of de vingertoppen gedaan worden.

Bij tapotage wordt ritmisch getikt, gehakt, of zachtjes geklopt (maar nooit geslagen).

Bij vibratie gaat men weefsels snel doen trillen door de hand snel te vibreren. Het effect is vergelijkbaar met een vibrerend massagetoestel.

Wat is reflexologie?:

Reflexologie of zonetherapie is een behandeling waarbij gemasseered, gedrukt of geknepen wordt of delen van de voeten. Daarnaast kunnen ook de handen of het gezicht en de oren aan bod koen. Het doel is om een gunstig effect te creeren voor andere delen van het lichaam of algelene gezondheid te verbeten. Wie de voordelen van reflexologie begript, is wellicht gemakkelijker te overtuigen om deze bijkomende therapie uit te proberen. Het voordeel van reflexologie is dat het lichaam als een van de voet, de hand of het oor te drukken, kan de bloedtoevoer en de werking van het zenuwstelsel verbeterd worden

Wat zijn de voordelen van reflexologie?:

Reflexologie zuivert het lichaam en zorgt voor een optimale energiedoorstroming. Deze voordelen van reflexologie kunnen de klieren normaliseren en zowel lichamelijke als emotionele spanning verminderen.

Wat is Shiatsu?:

Shiatsu is een traditionele Japanse Manuele therapie die gebaseerd is op anatomie en de fysiologische leer en is door het ministerie van Gezondheid en Welzijn in Japan gereglementeerd als een medische therapie die enkel door bevoegden uitgeoefend mag worden. Shiatsu is een traditionele Japanse geneeskunst die steunt op dezelfde Oosterse roots als Acupunctuur. Bij shiatsu gebruikt de beoefenaar zijn handen, ellebogen, knieën en voeten om druk uit te oefenen op de energielijnen (meridianen) in het lichaam. Door acupressuurpunten te stimuleren, in combinatie met het uitrekken en draaien van de ledematen, helpt men om geblokkeerde energie of gespannen zones vrij te maken en om het lichaam sterker te maken en diep te ontspannen.

Wat is onevenwichtige energie?:

Als iemands energie onevenwichtig is, kan dat zich uiten in rugpijn, hoofdpijn, depressie of op vele andere manieren. Door met bepaalde meridianen en drukpunten te werken, kan het evenwicht en de gezondheid van het hele lichaam hersteld worden. Shiatsu benadert de persoon in zijn geheel door zich op de lichamelijke, emotionele en spirituele aspecten van een wezen toe te leggen. Shiatsu is in eerste instantie een preventieve behandeling die bijdraagt tot het in stand houden van een goede gezondheid, vitaliteit en weerstand, maar kan ook doeltreffend zijn bij de behandeling van een hele reeks kwalen en chronische aandoeningen. Shiatsu bevordert de gezondheid en het welzijn en zorgt voor een gevoel van diepe ontspanning, energie en stressbestendigheid.

Wat is energie?:

Energie, ook Chi of Ki genoemd is de levenskracht van uw lichaam.

Wat kan ik verwachten in een Shiatsu sessie?:

Gebruik van handen, ellebogen, knieën en soms voeten om druk uit te oefenen op de energiemeridianen in het lichaam. De sessie wordt gegeven op een Japanse futon, een massagetafel of een massagestoel. Door acupressuurpunten te stimuleren, in combinatie met het uitrekken en draaien van ledematen helpt men om geblokkeerde energie of gespannen zones vrij te maken en om het lichaam sterker te maken en diep te ontspannen. Als iemands energie onevenwichtig is kan dat zich uiten in rugpijn, hoofdpijn, depressie of op vele andere manieren. Door met bepaalde meridianen en drukpunten te werken, kan het evenwicht en de gezondheid van het hele lichaam hersteld worden. Shiatsu beschouwt het lichaam als een onderling verbonden geheel, in tegenstelling tot het concentreren op specifieke symptomen.

Wat zijn de voordelen van Shiatsu?:

Shiatsu biedt ons de gelegenheid om bewust te worden van hoe we onze lichamen bewonen. Door te luisteren naar en te letten op ademhalingspatronen, lichaamshouding en mentale instelling kunnen de beoefenaar en de klant beginnen met het blootleggen van een aantal kernoorzaken van mentale of lichamelijke ongemakken. Shiatsu bevordert een toestand van welzijn door spanningen te verlichten en het immuunsysteem en de bloedsomloop te stimuleren. Het is erg doeltreffend bij fysieke en emotionele spanningen ten gevolge van stress. Shiatsu zorgt voor verlichting, ontspanning en comfort. Indien correct toegepast, is shiatsu ook doeltreffend bij emotionele of lichamelijke problemen.

Shiatsu en Massages kan helpen bij een reeks stressproblemen en chronische aandoeningen zoals:

 • rugpijn en pijn
 • hoofdpijn
 • gespannen spieren of stijfheid
 • depressie of angst
 • sportblessures
 • slapeloosheid
 • uitputting of vermoeidheid
 • spijsverteringsproblemen
 • menstruatieproblemen
 • hoge bloeddruk
 • lage immuniteit

Wat is warme steenmassage?:

Warme steenmassage is een variant op klassieke massagetherapie. Verwarmde gladde, platte stenen worden op cruciale punten van het lichaam geplaatst. De massagetherapeut kan de stenen ook vasthouden en ze gebruiken om bepaalde zones van het lichaam te masseren. Het gebruik van warme stenen om te genezen gaat terug tot de oudheid, maar het was pas toen Mary Nelson, een massagetherapeute uit Arizona, haar massagetechniek met warme stenen, LaStone Therapy genoemd, introduceerde, dat het gebruik van warme stenen in massages populair werd.

Hoe werkt warme steenmassage?:

Warme stenen zijn gewoonlijk vervaardigd uit basalt, een gesteente dat rijk is aan ijzer en daardoor de warmte gemakkelijk vasthoudt. Ook rivierstenen worden gebruikt omdat ze zo glad zijn en warmte vasthouden. Zij zijn door de tijd heen glad geworden door de stroming van de rivier. De stenen worden in water gelegd en opgewarmd in een elektrisch verwarmingstoestel tot ze een bepaalde temperatuur bereiken. De stenen kunnen op bepaalde punten op de rug gelegd worden, in de handpalmen of tussen de tenen. De warmte ontspant de spieren, waardoor de therapeut, indien gewenst, dieper druk kan uitoefenen. De warmte van de stenen bevordert de bloedsomloop en kalmeert het zenuwstelsel.

Waarom kiezen mensen voor een warme steenmassage? (Lees ook “Wat is een ontspanningsmassage?”)

Veel mensen ervaren de warmte van de stenen als aangenaam en gebruiken ze om te ontspannen.

Wat is een Zweedse massage?:

(Lees ook “Wat is een ontspanningsmassage?”) Zweedse massage werd in de 18e eeuw ontwikkeld door een Zweedse dokter, Per Henrik Ling genaamd. De belangrijkste bedoeling van Zweedse massage is om de zuurstofstroom in het bloed te verhogen en om gifstoffen uit de spieren te verwijderen. Een Zweedse massage krijgen kan een ontspannend en prettig avontuur zijn. Zweedse massage is een van de meest gebruikelijke vormen van massage. Ze bestaat voornamelijk uit lange, glijdende bewegingen die een toestand van ontspanning teweegbrengen. De term “Zweedse Massage” verwijst naar een aantal technieken zoals effleurage, petrissage, frictie, tapotage en vibratie. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de spieren te ontspannen door ze tegen dieper liggende spieren en beenderen te drukken en door in dezelfde richting te wrijven als het bloed dat terug naar het hart stroomt.

Wat is het doel van een Zweedse massage?:

Het belangrijkste doel van een Zweedse massage is om de zuurstofstroom in het bloed te verhogen en om giftige stoffen uit de spieren te verwijderen. Een Zweedse massage verkort de herstelperiode van overbelaste spieren door melkzuur, urinezuur en andere metabolische afvalstoffen uit de weefsels weg te spoelen. Ze versnelt de bloedsomloop zonder het hart extra te belasten. Ze rekt de ligamenten en de pezen en houdt deze soepel en buigzaam. Zweedse massage stimuleert ook de huid en het zenuwstelsel en kalmeert tegelijkertijd de zenuwen. Ze beperkt zowel emotionele als lichamelijke stress en wordt aanbevolen in programma's voor stressmanagement. Ze heeft ook tal van medische toepassingen.

Wat zijn de voordelen van een Zweedse massage?:

Een Zweedse massage voelt goed aan, is ontspannend en verkwikkend. Ze werkt in op zenuwen, spieren, klieren, het lymfstelsel, de bloedsomloop en bevordert bovendien de gezondheid en het welzijn.

Hoe vaak moet ik mij laten masseren?:toppen met eerstelijnsgezondheidszorg?:

Shiatsu en Massage zijn lichaamswerk waarbij weefsel en spieren manueel bewerkt worden om spanningen en overbelasting te verdrijven. Veel mensen genieten van massages omdat ze ontspannend en prettig zijn, maar ze leveren ook heel wat voordelen op voor de gezondheid en bevorderen het welzijn. Met minstens een massage per maand cumuleren de gezondheidsvoordelen zich voor de klant, maar een nog hogere frequentie zal veel doeltreffender zijn. Uiteindelijk bepalen de signalen die uw lichaam geeft, uw massagetherapeut en in sommige gevallen een dokter hoe vaak u gemasseerd zal worden.

Moet ik stoppen met eerstelijnsgezondheidszorg?: Neen.

Voorzorgsmaatregelen

Massage is voor sommige mensen niet aan te raden:

Mensen met besmettelijke huidziekten, huiduitslag of open wonden

Onmiddellijk na een operatie, tenzij op aanbeveling van uw arts

Onmiddellijk na chemotherapie of bestraling, tenzij op aanbeveling van uw arts

Mensen die gemakkelijk bloedklonters vormen. Het risico bestaat dat er bloedklonters loskomen. Als u een hartaandoening heeft, raadpleeg dan uw arts vooraleer u zich laat masseren.

Zwangere vrouwen moeten eerst hun arts raadplegen als ze overwegen zich te laten masseren.

Er mag niet gemasseerd worden op kneuzingen, ontstoken huid, wonden die nog niet genezen zijn, tumoren, abdominale hernia's of op zones waar onlangs fracturen waren.

Naar boven